Menu

Je oom heeft een lelijke trekker!

Al op zeer jonge leeftijd maakte ik kennis met de landbouw: mijn basisschool heette “De Zaaier”. De zaaier op ons logo was wat achtergebleven bij de boeren van tegenwoordig: hij zaaide nog met de hand. Op mijn school zat ook een jongen, Gert. Gert kwam van een echte boederij. Ik wist niet zoveel van trekkers, Gert wel. Sterker nog, zijn oom kwam naar school met een trekker. Ik weet niet wat me bezielde, maar ik zei: “wat een lelijke trekker heeft jouw oom!” Gert moest huilen. En zo kwam ik erachter dat boeren ook emoties hebben.

Gisteren werd dat ook duidelijk bij het boerenprotest. Ik vind boeren (maar niet allemaal) de mooiste mensen die er zijn. Ze verbouwen (soms) hele lekkere producten. Voor Lokaal Kilo’s Schuiven werk ik graag met ze samen: ik vind het belangrijk dat ze wat meer geld verdienen én dat er wat vaker met ze gepraat wordt.

Even een paar observaties:

*de boeren zijn niet maar één groep. Ik ken een aantal boeren waar ik trots op ben, maar ik ken ook een hele hoop boeren waar van ik liever had dat ze eergisteren waren gestopt.

*voor de regering is het natuurlijk vrij makkelijk om de boeren aan te pakken: het is een kwetsbare groep die al jaren lang het water aan de lippen staat. Ze zijn wat makkelijker te pakken dan de grote bedrijven of Schiphol.

*terwijl de regering degene is die hen met een stok slaat, is dat de groep waar de boeren hun toevlucht toe zoeken. Ze geven de burger een middelvinger door hekken kapot te rijden en zich niet aan de regels te houden.

*hard werken is niet genoeg om applaus te krijgen. Er zijn genoeg mensen die hard werken om slechte dingen te bewerkstelligen (maar niet alle boeren stelligen slechte dingen bewerk)

*het is allemaal de schuld van Yvon Jaspers: Yvon gaat – gespekt door de lobby – naar grote bedrijven en roept daar “o wat prachtig al die koeien zo groot is het hier wat heb je een geweldig bedrijf”. Wat Yvonne vergeet: groot is niet altijd geweldig.

* (bijna) alle politici zijn verschrikkelijk. Als muggen op de stront komen ze op zo’n evenement af om te zeggen dat boeren zo geweldig zijn. En ze zeggen hele domme dingen. Ik word gelijk weer boos!

*ik zou het sterker vinden als ze een appèl op de burgers zouden doen: koop onze producten! De supermarktinkopers hebben de afgelopen decennia ervoor gezorgd dat er bijna niks meer overblijft voor de boeren, dus daar kunnen we ook met de trekker naar toe.

Eigenlijk is die gelijkenis uit Mattheüs 13 – waar de naam van mijn school op was gebaseerd – nog heel actueel:

!  de zaaier ging zaaien, een deel van het zaad viel op de weg en de vogels pikten het op: dat zijn natuurlijk de politici die even wat zaad komen vreten wanneer het hen goed uitkomt

!! de zaaier ging zaaien, maar zaaide op rotsachtige grond waardoor het zaad gelijk opkwam maar niet echt wortel schoot, en toen de zon opkwam verschroeide het. Dat zijn de dingen die de overheid nu doet en wat de boeren voor een groot deel ook mooi vinden: te makkelijke, ongeloofwaardige oplossingen

!!! de zaaier ging zaaien maar rondom het opgekomen zaad kwamen distels op, die de planten verstikten. Dat zijn de boeren zelf. Een deel zijn prima planten, maar er zijn ook een hoop distels die de goede initiatieven het leven onmogelijk maken

!!!! de zaaier zaaide in goede grond en de planten kwamen op er was een geweldige oogst geweldig HALLELUJA joepie! Dat kan er gebeuren als we met elkaar praten, niet ons heil zoeken bij aanstellerige politici maar het probleem gewoon bij de wortel aanpakken: de inkooporganisaties, de ongelofelijk hoge regeldruk vanuit de overheid en de plannen met durf, zoals Kipster, meer gaan ondersteunen.

Nog wat meer weten over wat ik hierover te zeggen heb en hoe slecht ik het stikstofprobleem begrijp? Luister naar mijn podcast met Jelmer de Boer:

Vind(t) Wilbert leuk Privacyverklaring