Menu

Waarom het zin heeft om dingen te doen die misschien geen nut hebben

Vanochtend zag ik uit het raam dat er weer erg veel rotzooi op straat of in het gras voor mijn huis ligt. Dat is elke zondagochtend zo: de nacht lijkt (hoofdzakelijk) McDonald’s verpakkingen uit te spugen. Ik ging sporten – niet omdat ik boos was en mijn agressie kwijt moest maar gewoon omdat dat al gepland was en ik mijn sport niet af kan zeggen in het uurtje ervoor – en nam een plastic tas mee om op de terugweg op te rapen. Elk weekend zie ik dat een paar mensen in mijn straat dat doen, dus nu was het mijn beurt.

Maar eigenlijk vind ik dat onzin, want wij wonen daar dan wel, maar het is niet ons afval. Daarom stuurde ik dit bericht naar McDonald’s Nederland (en zette het ook maar vast op facebook, twitter en instagram).

Een beetje zonder hoop op effect natuurlijk (maar dat is niet erg, lees maar door), want dit is een probleem dat je niet zomaar oplost en waar de Maccie waarschijnlijk al jaren mee bezig is.

Dit zijn de reacties die je dan krijgt:

1 “het is toch niet de schuld van McDonald’s”?

2 “dit heeft toch geen zin” en het meest lastig te kraken zijn de opmerkingen in de richting van

3 “ja, maar moeten we niet een laagje dieper? De mensheid is onverbeterlijk”.

Mijn antwoorden daarop:

aangezien een groot deel van het vuil bij hen vandaan komt zullen ze er denk ik toch iets aan moeten doen? Als Omapost voor slechte dingen wordt gebruikt wil ik daar ook iets aan veranderen bijvoorbeeld.

waarom zou alles wat je doet nut of zin moeten hebben? En wat is dat nut of die zin dan? Als iets waarschijnlijk geen zin heeft, waarom zou je het dan maar niet doen?

ja, we gaan er natuurlijk aan. Maar betekent dat dat je dan maar niets moet doen? En als je dan iets doet, probeer het in ieder geval begrijpelijk te maken en mensen in te schakelen.

Volgens mij begint het daar: gewoon maar iets doen en kijken of dat een verschil maakt. Het verschil dat dit berichtje maakte?

– Floor Uitterhoeve (sustainability manager van McDonald’s Nederland) stuurde me een bericht dat ze ging kijken of ze er iets aan kan doen. McDonald’s zet namelijk personeel niet alleen in het restaurant in, maar ook er buiten om in wijken zwerfafval op te ruimen. Verder gaf ze aan dat zij het net zo beu zijn als wij, wat natuurlijk goed is om te weten.

– op facebook, twitter in instagram zijn er (veel) mensen die zich er tegenaan bemoeien. Dat zorgt in het slechtste geval voor enorm veel pijn aan je ogen, in een middelmatig geval dat veel mensen het zien en in het beste geval wellicht voor leuke en creatieve oplossingen.

En misschien gebeurt er wel niets hiermee en wordt het probleem niet opgelost. Maar dan zijn we mooi samen de tijd doorgekomen, niet?

 

Vind(t) Wilbert leuk Privacyverklaring