Menu

Op vakantie met mijn vader

“Eet snel je eten op”, zegt hij, “anders wordt het koud”. Ik neem een hap van mijn ijs en denk: wat is het toch geweldig om met je vader op vakantie te zijn. Nu zou je kunnen denken: waarom zet hij zijn vader voor lul in een stukkie op het internet? Stel — je zou het niet alleen denken maar ook aan me vragen — dan zou ik antwoorden: “wat jij wilt, ik vind het niet lullig”. Trouwens, volgens mij zei mijn vader dat over dat ijs helemaal niet, maar het leek me een leuk begin van dit verhaal.

Want het is leuk om met je vader op vakantie te zijn. We zijn in Israël, een land waarover veel mensen via berichtjes zich afvragen of het wel veilig is om er te zijn. Ik vind het niet onveilig voelen. Blijkbaar was de marechaussee op het vliegveld — het was nog voor de aanslag op Zaventem — het daar niet mee eens. Ze stopten me, voordat ik bij balie 32 op Schiphol kon inchecken, omdat ik “met een rugzak op mijn buik liep waar allemaal draden uit hangen”. Daar hadden ze gelijk in. Sindsdien durf ik niet echt meer met mijn tas op mijn buik te lopen. Het doet vaak wel pijn als ik die tas over een schouder draag, dus soms draag ik ’em alsnog op mijn buik. Dan laat ik wel mijn handen los van elkaar een stukje boven mijn tas hangen en zorg ik dat alle draadjes in mijn tas zitten.

Ik vraag me hier al dagen af of het wel okay is om met een varken als ketting om je nek te lopen in Israël, maar ik heb het nog niemand gevraagd. Ik zag ook een bouwvakker. Ik dacht: wat een gek klein bouwhelmpje heb jij op, maar dat bleek een keppeltje te zijn.

Maar terug naar mijn vader. Mijn vader is goed in op vakantie gaan. Ik ga gewoon naar een land en zie wel even, maar hij weet altijd al wat “bedankt” in de taal van het land zelf is. Hij weet de cruise control van de gehuurde auto perfect te bedienen, en heeft een navigatie-app gedownload waarvan we de gratis trial version kunnen gebruiken. Zeven dagen geldig. Slim, want “als de trial version verloopt zijn we alweer bijna thuis”. Hij maakt overal foto’s van, zo heeft hij een serie foto’s van stoepen in Israël. Ik maak vaak foto’s van hem als hij foto’s maakt. Deze is best goed gelukt:

Mijn vader en een vliegtuig (met de klok mee)

Israël is wel heel anders dan Nederland. In Nederland hebben mensen ook wel eens ruzie, maar dan praten ze dat uit bij programma’s als de Rijdende Rechter. Eigenlijk gebeurt hier hetzelfde, behalve het uitpraten, en de Rijdende Rechter kennen ze hier ook niet. Dat is niet zo leuk. Daarnaast heb ik me voor €45,- gedroogde vruchten in de maag laten splitsen. Die uiteindelijk waarschijnlijk niet in mijn maag zullen eindigen, want ik ben er helemaal klaar mee na drie dagen.

Er zijn aan de andere kant ook wel dingen die juist érg leuk zijn. Zo gingen we naar een synagoge, waar ter gelegenheid van Purim het verhaal van Esther werd voorgelezen. Iedereen had zich verkleed, en degene die uit de Thora las was verkleed als kerstman. Ik was trots op mijn vader. Ik was van tevoren bang om me gek te verkleden, maar hij trok gewoon een heel gek hardloopshirtje aan, zette zijn pet achterstevoren op zijn hoofd en deed zijn medaille die hij had gekregen omdat hij een week geleden de marathon van Jeruzalem liep om. Eigenlijk was hij dus helemaal niet verkleed, het was meer zijn normale kleding, maar dan in een andere context.

Zodra de naam Haman genoemd wordt maakt iedereen heel veel herrie. Het was leuker dan alle kerkdiensten die ik ooit bezocht heb.

Purim in de synagoge

De volgende avond gingen we naar een Purim-feest. Mijn vader en ik hebben een uur lang in feestwinkels gezocht naar een outfit. Uiteindelijk ging hij verkleed als Orthodoxe Jood, ik als Peter Pan. We bleven maar heel even, want naar een feestje gaan is toch anders met je vader dan als je met vrienden gaat. Elke avond gaan we samen uit eten. Vaak kiezen we twee verschillende gerechten, zodat we halverwege de borden kunnen wisselen en meer verschillende dingen kunnen proeven.

Hij ontbijt altijd goed: grote borden met groente en brood en glazen sap. Ik ben niet zo goed in ochtenden. Ik eet een kommetje yoghurt met wat muesli. Rond lunch heb ik daardoor altijd veel honger, hij niet. Stiekem vind ik lunchen ook veel lekkerder dan het ontbijt in ons hostel. Maar nu weet hij dat, want hij heeft dit stuk gelezen voordat ik het online zette.

Nou, veel groeten in Nederland. Ik hoorde van iemand dat het ruikt naar de zomer. Hier ruikt het naar Kebab. Dus ik denk dat ik maar eens de deur uitstap en wat ga eten.

Vind(t) Wilbert leuk Privacyverklaring