Menu

wk: 40

Belangrijkste tip van de week: kijk Life on Our Planet van Sir David Attenborough op Netflix.

Maandag – Een idee van 1000 euro

Na een belletje met Arnoud van Albert Heijn stap ik op de fiets naar Bedrijf de Wijsheid. Elke paar weken praat ik met Margit over een vraagstuk, een dilemma of een definitie. Deze keer gaat het gesprek over het verschil tussen volledig en onverdeeld. We komen er niet echt uit, maar dat schijnt ook niet per se de bedoeling te zijn.

Ik bel even kort met Astrid over Wongema, en dan moet ik naar de parodontoloog. Daar heb ik verder niks over te melden, behalve dat ik van de mondhygiëniste hoor dat – stel ik heb corona – de kans 85% is dat zij het bij deze behandeling ook krijgt.

Daarna lees ik thuis wat artikelen van Mariana Mazzucato, die ik hier ook even plak. Ze zijn echt het lezen waard:

https://www.project-syndicate.org/commentary/radical-green-overhaul-to-avoid-climate-lockdown-by-mariana-mazzucato-2020-09?

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/18/the-covid-19-crisis-is-a-chance-to-do-capitalism-differently

Na de lunch – die ik met Jesse geniet – hebben we een meeting met Team Grokaalbox. Want we willen er weer een flinke slinger aan geven, vooral nu Corona weer overal om ons heen toeslaat. De ondernemers kunnen het goed gebruiken. Er zijn ruim 500 dozen met lokaal lekkers verkocht, maar nu moet het groter. En beter!

Na de Grokaalbox overleg ik even met Cissy van Mooiedingenmakers over onze volgende evenementen, zeker in het licht van de op handen zijnde persconferentie.

Daarna haal ik bij Printshop ’t Hartje de Awesome Groningen cheque op. Vanavond is de eerste pitchavond, voor groene ideeën. Awesome Groningen is een groep van 20 Groningers die allemaal per pitchavond 50 euro inleggen. Van die 1000 euro mag een van de plannen uitgevoerd worden. Vanavond wint Xinyue Shao, met haar idee voor een app waarmee je je tuin kunt vergroenen en daar subsidies voor kunt opzoeken. Leuk ja!

Dinsdag – Het dak komt naar beneden

Op dinsdagochtend zit ik met Walter, zoals elke week. Het is de avond na de persconferentie, en je merkt het aan de mensen. Toch hebben we het naar onze zin, bij NH uit ontbijten.

Die avond hebben we een aflevering van de Linkse Mannen Lossen het Op, over de toekomst. Bram zou eigenlijk het script schrijven, maar hij appt dat het dak naar beneden gekomen is bij de USVA. Ik neem dat niet zo letterlijk, maar het blijkt na wat doorvragen toch letterlijk zo te zijn. Daarom schrijf ik het script.

Ik heb nog een overleg over Snack in de Bek (hopelijk binnenkort aflevering met thuisbezorgd eten nu we weer meer thuis zijn), doe wat inkopen voor Het Fossielvrije Dino-ei, een programma waarvan de opnames deze week zijn (ik ben archeoloog en doe interviews voor het fossielvrije weekend, waar ik natuurlijk geen fan van ben omdat ik gek ben op fossielen) en daarna ga ik naar Forum. In Forum gaat het dus over de toekomst, of Panorama Nederland. Bram en ik praten met Daan Zandbelt, Marco Glastra, Mirjam Wulfse en Henk Staghouwer (de laatste twee zijn gedeputeerden van de Provincie). Fré Totsma, een extreem-rechtse kandidaat voor de waterschappen, schuift ook nog even aan. Zijn slogan: “alle exoten het land uit”, waarmee hij het onder andere over de Amerikaanse Rivierkreeft heeft, ook al is hij wel fan van Amerika.

’s Avonds gaan Desi en ik heel classic uit eten bij WEEVA met Ingrid en Kenrik.

Woensdag

Vanochtend heb ik dus opnamen van Het Fossielvrije Dino-ei. Suus is bereid om een dino-pak aan te trekken, en dat is erg geinig.

Vanochtend lanceren we ook de campagne rondom eenzaamheid met Omapost: eenzaamheid.opdekaart.nl, en onze campagne samen met Albert Heijn! Die vind je op ah.omapost.nl

Om 16 uur hebben we een meeting met wat mensen, die eigenlijk gaat over deze column van Derwin Schorren:

https://www.dvhn.nl/meningen/Opinie/Herstel-het-vertrouwen-in-Groningen-26049899.html

’s Avonds haal ik wat te eten bij De Olijfboom. Heb je daar nog nooit iets gehaald? Doe dat dan gewoon ff.

Donderdag

Donderdagochtend moeten we om half 9 al bij Tamoil zijn, die een interview doen over hun groene diesel. Ik krijg bloemen, die ik helaas in de auto laat liggen.

Na de opnames heb ik een doorloopje voor het Dus Wat Gaan Wij Doen-festival op 10 oktober. Heb je daar nog geen kaartjes voor gekocht? Doe dat dan even snel: https://duswatgaanwijdoen.nl/

Dan hebben we een bezichtiging voor een pand met Omapost. Het is echt een prachtplek, maar voldoet helaas net niet. We willen namelijk dat iedereen gezellig binnen kan komen lopen.

Tussen de middag geef ik een lezing over Wilbert kookt Wad. Hoe maak je zo’n programma, en hoe doe dat vanuit DNA in plaats van vanuit vorm?

Na een belletje met Koen en Marijn (we bespreken wat ideeën voor een sterkere creatieve industrie in Groningen) is de opening van de Week tegen Eenzaamheid, waar we uiteraard met Omapost ook flink aan meedoen. Desi stuurt me dit artikel, dat me aan het denken zet over de manier waarop dit gebeurt. Is het niet te smal?

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/eenzaamheid-is-de-schaduwkant-van-het-vermogen-ons-andere-betere-werelden-voor-te-stellen~b0b9b326/

’s Avonds eet ik Melanzane Parmigiane, samen met Peter Michiel en Mare. En ik leer Aphex Twins kennen. Best leuke muziek?

Vrijdag:

Ennnnn weer opnames van het Fossielvrije Dino-ei. Dit keer bij Noorderpoort. Het laatste filmpje! Tussen de middag lunch ik met Marc van MSLW, bij Gustatio. Na een belletje, een snelle fotoshoot, een doorloopje en een bespreking van het Goud Ja Gidsje neem ik samen met wat collega’s van Impact Noord nog twee sollicitaties af.

’s Avonds hoef ik gelukkig niks te doen, dus ik ruim het huis een beetje op. Desi is uit eten. Ik eet halloumi en lees de Groene / Schuldgevoel in Plastic.

Zaterdag:

Zaterdag lezen we een krantje en schrijf ik wat dingetjes af. ’s Middags eten we bij Desi’s ouders in Roden. Ik maak een heerlijke curry van pompoenen van de Stadsakker, en wortels die ik bij het boek van Laura de Grave heb gehad.

Zondag:

Ik wandel een rondje met Jolijn. ’s Middags maak ik een plan voor Wongema, met Astrid. ‘s Middags ga ik in het bos wandelen met Desi, en eten we in Herberg van Es.

Benieuwd wat ik de week hiervoor deed? https://wilpret.nl/2020/09/27/wk-39/

Vind(t) Wilbert leuk Privacyverklaring