Menu

wk 37: de dingen die ik deed

Maandag

Op maandag werd ik wakker in Groningen. Ik bekeek dit hallucinante interview met Hans de Boer, de scheidend voorzitter van VNO-NCV. Dit is precies wat ik met Omapost niet doe: alleen maar nadenken over groei, en geld overal als leidende waarde hebben. Zie ook de zaterdag voor een podcast die ik hierover opnam. Gelukkig was er nog meer moois te beleven op deze maandag. Zo kreeg ik wat feedback op mijn nieuwsbrief en weekoverzicht:

https://twitter.com/BenjaminDerksen/status/1302859199483961345

Na wat overlegbelletjes, onder andere over een toffe opening van een expositie op 18 september ging ik naar Margit. Elke paar weken praat ik met Margit (haar bedrijf heet Bedrijf de Wijsheid), om erachter te komen wat de vraag achter de vraag nu eigenlijk is. Dit keer hebben we het over de vraag “Wat is aandacht?” We zijn op die vraag gekomen omdat ik de vorige keer dat we afspraken tijdens het gesprek allemaal dingen moest doen. Dit keer ontleden we de vraag iets dieper, tot we de definitie “gericht bewustzijn” hebben. De komende tijd ga ik nadenken over de deelvraag “Wat is het verschil tussen volledig en onverdeeld?” Lekker vaag, zeg jij? Heel vaak leveren deze gesprekken me inzichten op waardoor ik beter snap hoe en waarom ik dingen doe. Hier zie je een overzicht van de vragen die we hebben behandeld: LINK

Na dit gesprek heb ik een afspraak met Arnoud Evenhuis. Samen bedenken we regelmatig leuke campagnes. Zo ook deze keer. Binnenkort meer! Samen met hem eet ik nog even bij Konbu.

’s Avonds heb ik een vergadering met de crew van HELP!?, waar we de show van 16 september over drugs voorbespreken. Altijd gezellig, en samen bedenken we ook alvast de komende 3 shows. Onder andere komen aan bod: duurzaamheid en de dood.

Dinsdag

Op dinsdag spreek ik weer af met Walter, mijn zogenaamde accountability buddy. Belangrijkste realisatie: ik mag wel iets vaker “nee” zeggen. Dat merk ik de rest van de dag ook, want ik heb veel meer afspraken dan ik eigenlijk zou willen. Gelukkig wel leuke: ik spreek af met Tim Romkes, Marten, en mijn maten Jorn en Bram van OOST. Samen met hen bedenk ik een expositie voor Juiststraks.nu (waarmee je je goede voornemens kan volhouden) in OOST. ’s Avonds heb ik gelukkig niets, dus eet ik curry met Desi.

Woensdag

Vroeg wekkertje! Vandaag ga ik naar Nijmegen. Ik geef namelijk af en toe trainingen namens Food Hub (over voedsel en transitie vooral), maar daar hoort een Train de Trainer cursus bij. Ik heb er niet echt veel zin in, omdat mijn agenda best wel vol zit. Maar – verrassing – het is een ongelofelijk leuke dag. We denken na (en werken uit, lekker praktisch) hoe je van een evenement presenteren niet per se gewoon alleen leuk dagvoorzittertjes spelen maakt, maar een transformatie voor de mensen die er bij aanwezig zijn. Eigenlijk wel een goede opfrisser dus. Op de terugweg doe ik wat belletjes, en van 17-19 heb ik een borrel met Impact Noord, een koepel van impactbedrijven in het Noorden. Op mijn initiatief voeren we – in plaats van met z’n allen te borrelen – een gesprek over de dingen die lastig zijn aan je bedrijf. Veel waardevoller dan vertellen wat er allemaal goed gaat. Om 19 uur doe ik mijn twee-wekelijkse rondje afval prikken aan de Singels, en dan ben ik weer gewoon lekker thuis. Met Desi.

Donderdag

Op donderdag werk ik dus (bijna) altijd op de Eemstuin. Dit is een bijzondere donderdag. Op de heenweg – vandaag fiets ik – luister ik naar de podcast over de Nieuwe Herbergier van Wongema. Wongema is echt een prachtplek, en de podcasts zijn superleuk om te luisteren. Tip: LINK!

Op de Eemstuin logeren zevende-klassers van de Vrije School. Samen met een paar van hen ga ik pesto maken. Omdat we wat tijd over hebben spelen we “Wie ben ik?” Ik ben Frank Sinatra, maar het raden wil niet echt lukken. Als ik de tip “I did it my way” krijg, raad ik dat ik de Backstreet Boys ben. Aan het einde van de middag heb ik nog twee belletjes, en daarna heb ik een briefing met 8 studenten die samen de marketing van Omapost een tijdje op willen pakken. Altijd leuk!

Van 18-19 uur heb ik digitaal een vergadering van Jonge Harten, een prachtig festival in Groningen waarvan ik in het bestuur zit. Daarna eet ik samen met Desi bietjes, paprika en tomaat van de Eemstuin.

Vrijdag

Op vrijdag pak ik om kwart voor 10 de trein naar Amsterdam. Ik heb namelijk een bijeenkomst van de Duurzame Jonge 100. We hebben van tevoren met een groepje een plan gemaakt, om er voor te zorgen dat het niet alleen maar een brainstorm wordt. In de trein werk en bel ik nog wat.

Eenmaal op de Zuidas aangekomen (waarom zitten we hier met de Duurzame Jonge 100??) begint het evenement. De Directeur-Generaal van het Ministerie van IenW trapt een paar open deuren in (“je kan niet uit het rood komen zonder groen te doen”). Gelukkig is er ruimte voor vragen. Ik vraag hem: “leuk natuurlijk, met Rutte een dagje meelopen en zeggen wat er allemaal goed gaat, maar hoe kunnen wij het beste tegengas geven? Welke manier van activisme is het meest nuttig?” Het antwoord is helaas erg genuanceerd, maar het zet wel de toon voor de rest van de middag. In kleine groepjes werken we aan een oplossing voor een probleem. Het probleem waarmee wij aan de slag gaan: de boomer-mindset. Onze oplossing: boven salarisschaal 13 heb je altijd een jong iemand bij je, die maatschappelijke stage bij je loopt en die altijd nadat jij gesproken hebt 1 minuut het laatste woord krijgt. Met het ministerie spreken we af dat ze van de ideeën die hier verzonnen zijn 3 ideeën beoordelen en er een haalbaarheidsstudie naar doen. Dan maken wij (de Duurzame Jonge 100) van die ideeën een definitief idee. Lekker praktisch dus, iets wat vaak mist bij een brainstorm (die sowieso 9 van de 10 keer tijdverspilling zijn).

k

’s Avonds ga ik uit eten bij Taverno Willi Becher, een net geopend restaurant in Amsterdam-Noord, dat volgens eigenaar Rick “een kruising tussen een biergarten en een Turks restaurant” is. Ik kan iedereen aanraden om hier een happie te gaan eten. Ik slaap in The Student Hotel (daar ben ik ambassadeur van).

Zaterdag

slaap ik uit en drink ik hotelkoffie in een hotelbed (een van mijn Guilty Pleasures). Daarna neem ik de trein naar Zwolle, waar ik met Mark Eikema een podcast opneem. Luister ‘em HIER! Het gaat over (het einde van) kapitalisme, over duurzaamheid en over geluk. Daarna neem ik de trein naar Groningen, waar ik wat heerlijke groenten haal bij de Stadsakker en zeep voor de Grokaalbox op de Ommelander Markt. Thuis maken Desi en ik een enorme borrelplank, lezen en werken en praten we nog wat en eindigen we de avond met een potje Cluedo.

Zondag

Op zondag drink ik (weer) koffie in bed. Ik lees Hallo Witte Mensen uit, een boek van Anousha Nzume. Goed boek vind ik, want het geeft me veel voorbeelden van racisme die ik in mijn omgeving eigenlijk niet zo vaak tegenkomt. Op die manier kan ik me beter inleven in het gevoel van anderen, iets wat denk ik heel belangrijk is in discussies als deze.

Daarna kijk ik naar de prijsuitreiking van Wineenton.nu, waar ik Bram Esser in een ton zie kruipen.

Samen met Desi boek ik een huisje voor volgend weekend, maak ik een wandeling langs Groenestein en lees en werk ik nog wat. ’s Avonds eindig ik de avond met de op een na laatste Promenade, een programma waarvan ik trouwens vind dat iedereen het moet kijken.

Benieuwd wat ik de week hiervoor deed?

Vind(t) Wilbert leuk Privacyverklaring